Bodø er topp

Publisert 11.12.2016

Bodø på eksklusiv topp 30-liste


Amerikansk nyhetsgigant plasserer fylkeshovedstaden i svært godt selskap. 


Bodø


Norway’s gateway to the Arctic


Flying into Bodø, the plane descends over a seascape covering thousands of isles, while the final approach offers a close-up view of the majestic glaciers and peaks guarding this small capital of Norway’s Nordland Province. Arriving by sea (often and deservedly called “the world’s most beautiful sea voyage”), the famous Hurtigruten coastal ships give passengers a glimpse to the northwest of the imposing 62-mile chain of spiky mountains that forms the mythic-seeming Lofoten archipelago.


Bodø is less than one degree north of the Arctic Circle. Without the warming effect of the Gulf Stream, the landscape would be a frozen, inhospitable waste at this latitude. In fact, Bodø offers cycling, skiing, hiking, caving, climbing, and fishing.


    Les videre      Se rangeringen


Nyhetsgiganten Huffington Post er klare i sin sak: Bodø er en av 30 destinasjoner du må oppleve før du fyller 30.

Bodø ligger som nummer to på listen, foran karnevalet i Rio, Washingtonmonumentet, Dødehavet og Havana, for å nevne noen.

Her beskrives byen som en rolig landsby ved polarsirkelen, og nettstedet lenker saken til National Geographics sak om verdens beste reisedestinasjoner.

The Huffington Post (ofte kalt HuffPost) er et amerikansk, liberalt nyhetsnettsted og en blogg som inneholder nyhetsartikler fra forskjellige kilder og artikler skrevet av inviterte spaltister.

Nettstedet ble grunnlagt av Arianna Huffington, Kenneth Lerer, Andrew Breitbart og Jonah Peretti i 2005, som et liberalt alternativ til konservative nettsteder som Drudge Report.

The Huffington Post produserer innhold, og dekker områder som politikk, næringsliv, underholdning, teknologi, livsstil, kultur og humor. Artikler skrives av både ansatte journalister og inviterte spaltister, i begge tilfeller kalt bloggere.

The Huffington Post er et av de mest leste engelskspråklige nettstedene for nyheter og politiske kommentarer, med mange kjente spaltister/bloggere, som politikere, akademikere, politikkeksperter og kjendiser.

I 2012 ble The Huffington Post den første rene nettavisen som vant Pulitzerprisen. 

                                                                                                                                Publisert 10.10.2013 i an.no             Publisert i Gamle Bodø 11.10.2013

Betatt av Bodø  Dagsavisen


Nei, det er ikke byen vi mener. Men resten. 
Her finner du historiske og kulturelle skatter omgitt 
av ville tinder, frådende fjorder og hvite strender. 
Og et av verdens beste fiske- og dykkesteder.

Panoramautsikt fra Nyholms Skandse over Bodø havn og Børvasstindene. FOTO: CHRISTINE BAGLO

Christine Baglo i Dagsavisen


Halvannen times flytid nord for Oslo venter de lyseste nettene. Bodø-regionen er et reisemål som ofte blir oversett når turistene skal på sin nordnorske ferieturné. Lei bil og oppdag herlige museer, gallerier og - ikke minst - få spektakulære kultur- og naturopplevelser få mil utenfor bykjernen. Her er ti gode grunner til å stoppe opp.


1. Bodø


Ta en urban nordlandspils når du mellomlander på vei til nordlandseventyret. Fra flyplassen kan du rusle bedagelig ned i sentrum. Byen ble utbombet under andre verdenskrig og er preget av oppbyggingen på 1950-tallet. Men nå reiser en stadig stiligere havnefront seg, med et nytt kulturhus og en flott havnepromenade under bygging. Byen har også fått et veldig bra musikkmiljø. Stikk innom Nordlandsmuseet og Siggerud Galleri, og lei sykkel og ta turen ut på Nyholms Skandse, Rønvikfjellet eller Bodøsjøen (frilufts- og museumsområde med gamle hus og båter).


Spis lokalmat og økologisk lunsj i lune Farmors Stue, eller en øl i godvær på Bryggerikaia. Kjøp reker i havna og sitt i solveggen på moloen, eller nyt en seksretters på Smak. Fortsett kvelden på bar med konsert på Dama di, Kafka eller Sinus. Avslutt med en drink i utsiktsbaren Top 13 på Radisson-hotellet.

2. Norsk luftfartsmuseum


Besøk Norges nasjonale museum for luftfart, og Nordens største luftfartsmuseum. Bygningen er formet som en gigantisk propell, og inne kan du beskue beryktede militære fly som Spitfire, CF-104 Starfighter, Junkers Ju 88 og spionflyet U-2, i tillegg til en rekke andre. Du kan også prøve deg som luftakrobat, månebilsjåfør eller astronaut i den nye 3D-simulatoren. Heftig! www.luftfart.museum.no


3. Bodøgaard Kunst og Kultur


Et skattkammer og en kulturperle - må se! Privateid galleri og kulturhus, litt sørøst for sentrum. Her har kunstnerfamilien Bodøgaard opparbeidet seg Nord-Norges største private samling av kunst og kulturgjenstander. De vises i det nye galleriet - i seg selv et arkitektonisk kunstverk med middelhavsfølelse og fantastisk lys. Også temporære utstillinger og en skulpturpark, i tillegg til Norges største ikonsamling. I kjelleren finnes det en utrolig etnografisk samling med tusenvis av gamle gjenstander, samt krigshistoriske objekter. - Mye er relatert til den russiske fangeleiren som lå her under krigen, forteller eier og kunstnerisk leder Harald Bodøgaard. Se også kjolekreasjoner av designeren Julie Skarland. Ta kunstpausen på Café Halfdan ved elveparken her. Sporadiske konserter. Like ved ligger Nordlands Kultursenter, med den skjønne cafeen og krambua Hjerterommet. www.bodogaard.no/A88/


4. Gamle Salten


«M/S Gamle Salten» er et av Norges fineste veteranskip. Hun ble sjøsatt i 1953 og har i mange år gått som kystruteskip og reservehurtigrute. Og den gang var

man på sjøen med stil. Interiøret i de gamle salongene og spisesalen er i polert flammebjørk og mahogni, med nypusset messing og skinnsalonger. Foran i skipet ligger den fjonge damesalongen. - De som reiste på andre klasse måtte spise nistepakka bakerst i skipet, forteller den blide kapteinen Ole Alexandersen. I dag ligger hun til kai i Bodø som hotell- og restaurantskip. Nyt en nordlandspils på soldekket, og prøv tradisjonell, nordlandsk husmannskost som tørrfisk, gammelsaltet sei eller boknafisk. www.gamlesalten.no


5. Saltstraumen


33 kilometer øst for Bodø kan du oppleve verdens sterkeste tidevannsstrøm. Hver sjette time dannes frådende strømvirvler på opptil ti meter. Den heftigste måten å oppleve strømmen på, er en havørnsafari i rib-båt mellom virvlene. Det er også fantastisk å fiske her - båt og fiskeguide kan leies hos Saltstraumen brygge eller Pluscamp Saltstraumen. National Geographic er en av flere som har rangert Saltstraumen som ett av de ti beste stedene i verden for kaldtvannsdykking, på grunn av det unike marine livet her. - Du finner nesten alt av liv i Nordsjøen her, forteller Geir Nyheim, eier og daglig leder av Saltstraumen DykkeCamp, som har kurs, utstyr og turer. Du kan også ta en tur tilbake til steinalderen på Tuvsjyen, og oppleve regionenes steinalderrøtter i jordgammen her. Også fiske- og dykketurer. NB! Sjekk tidevannstabellen før besøket! www.destinasjon-saltstraumen.no


6. Øyhopping


Ta hurtigbåten ut til en av de mange fantastiske øyene og værene utenfor Bodø. De fleste er uten biltrafikk. Båtturen i seg selv en nydelig opplevelse, og du ser ofte havørn underveis. Ta gjerne med vandreskoene eller sykkelen og dra på dagsturer til øyer som Landegode (fem daglige avganger, overnatt gjerne på fyret) eller Sandhornøy. Eller dra ut til strandparadiset Bliksvær eller det unike øyriket Helligvær, med mer enn 365 øyer. Det er åpne serveringssteder og overnattingsmuligheter de fleste steder i sommerferien.


7. Strandliv og midnattssol


Med kystlinjen vendt mot vest, er det ingen grunn til å sove bort sommernatta, som byr på lys døgnet rundt. Det finnes mange fine strender nord for sentrum å nyte både sol og midnattssol på. Den aller beste er Mjelle, et par mil nord for Bodø, mot Kjerringøy. Kobberet i området gir en blanding av rosa og hvit sand på de to flotte strendene, og havet har vasket fram de nydeligste, glatte marmorskulpturer i klippene. Frister ikke temperaturene i vannet her, kan du heller legge badeturen til det fine Nordlandsbadet inne i Bodø sentrum.


8. Kjerringøy


Den lille, dramatiske øya fire mil og en liten ferjetur nord for Bodø er et ekte eventyrsted! Reis tilbake i tid på usigelig idylliske Kjerringøy Handelssted, der de 15 bygningene utgjør et levende museum som oser av nordlandsnostalgi. Blant annet ble «Jeg er Dina» og flere av Knut Hamsuns bøker filmet her. Like ved ligger det flotte galleriet Zahlfjøsen, med fokus på Hamsun i kunst og film, og utstillinger av den kjente lokalkunstneren Karl Erik Harr med flere. Lunsjen tar du på Markens Grøde - der Astrid Olsen byr på økologiske, hjemmelagde varer fra nabogården, som har eget ysteri og bakeri. Prøv den prisbelønte kittosten Rød Kjerringøy. 
- Den blir lagret i den spesiallagde jordkjelleren vår, forteller Olsen, som har lært håndverket i Frankrike. Ta gjerne et kaffestopp på idylliske Løp gård på vei ut til øya. www.kjerringoy.info


9. Gå fjellturer


Bodø er et vandreeldorado med 30 topper over 1.000 meter. På vei ut mot Kjerringøy ligger Steigtind (793 m.o.h.) - et fjell som ikke er like utilgjengelig som det ser ut! Om lag to-tre timer t/r. Det er heller ikke langt til det flotte fjellområdet Børvasstindene. Per Kalsatind (1.036 m.o.h.), er tusenmetertoppen enhver bodøværing MÅ ha vært på - og turistene også. Om lag fire timers middels krevende tur. Tøffinger kan gå opp på selveste Børtinden (1.043 m.o.h.). Nær byen ligger panoramautsiktsperlen Keiservarden (366 m.o.h.) et lett, yndet turmål for bodøværinger. www.bot.no


10. Kjør kystriksveien


Kjør Kystriksveien nedover Helgelandskysten i retning Steinkjer, gjennom vidunderlig landskap. Bare noen timers kjøring sør for Bodø kommer du til Svartisen, en av Norges aller vakreste isbreer. Sagafjellene De sju søstre, det gjennomhullede fjellet Torghatten og den geologiske perlen Leka er blant høydepunktene. Ta også turen ut til de fine øyene langs ruten - som magiske Træna, Dønna og Rødøy. www.kystriksveien.noPublisert i Dagsavisen 15.juni 2013


Hit bør du reise i 2013

Publisert 01.01.13 - 10:28, endret 02.01.13 - 09:15 (VG NETT)


Bodø  Utsikt over Bodø sett fra Ravnflåget.

Foto: Malin Hellesøy Nilsen i BODØ før og nå

BODØ


National Geographic kåret Bodø til et av 20 steder å besøke i 2013 - vi støtter anbefalingen.


For Bodø er inngangsporten til evige lyse sommernetter, uforglemmelige fjell, nordlys, skrei og småsei, kritthvite strender og veier uten asfalt.


Du flyr dit på halvannen time direkte fra Oslo - og da spaserer du ned til sentrum på et kvarter.


Sommerstid bør du prøve nyfiskede reker rett fra fiskerne nede i havna - nyt dem bak moloen. Et annet lokalt mathøydepunkt er møsbrømlefsene på Corner café.


Flymuseet og Nordlandsbadet er verdt et besøk. Utsikt over hav, øyer og Lofotveggen får du fra Keiservarden eller Topp13 på SAS-hotellet. Øyhopping gjør du på én dag med lokalbåten ut til Værran, er du heldig ser du havørn.


Saltstraumen

Berømte Saltstraumen ligger en time unna med buss, her biter småseien villig. Nord for Bodø ligger Mjelle, passer for deg som liker sand mellom tærne og en badetemperatur på 15 grader.


VG-LESERNES BODØ-TIPS

Fra Bodø tar du fly, tog og hurtigrute videre ut i et spennende fylke. Lofoten, Helgeland, ville Rago nasjonalpark og Hamsuns Hamarøy, ligger maks et par-tre timer unna.


Bodø i verdenstoppen

Publisert 30.11.2012 i an.no


Er blant National Geographics tjue beste reisemål for 2013.

Foto: Inger Didriksen Bodø før og nå

Renommerte National Geographic setter hvert år opp en liste med sine anbefalinger om verdens tjue mest spennende reisemål.


Og på lista for 2013 finner vi Krim (Russland), Grenada, Valparaiso (Chile), Kyoto (Japan), Memphis, Jarash (Jordan), den Kanadiske regnskogen, Missouri-elva, St. Augustine (Florida, USA), Marseille, Raja Ampat (Indonesia), Ravenna (Italia), Malawi, Quito (Equador), Bagan (Myanmar), Cape Breton (Nova Scotia), Uganda, Hudson Valley (USA), Thessaloniki (Hellas), og ikke minst Bodø.

Nordlands fylkeshovedstad er den eneste norske representanten på lista, og representerer sammen med tre andre Europa.

- Helt fantastisk 

Daglig leder i Visit Bodø, Ann-Kristin Rønning Nilsen, er overveldet.

- Man er i ganske tøff konkurranse når de tjue beste reisemålene i verden skal kåres, så dette er helt fantastisk. Det betyr veldig mye å være på ei slik liste, sier hun.

Hva plassen på denne lista betyr i rene kroner og øre, blir vanskelig å si noe konkret om.

- Det å havne på en slik liste i et så anerkjent og velrennomert blad som National Geographic, gir enormt med reklame for Bodø. Så reklameverdien i dette er stor, sier Nilsen.

I sommer hadde de besøk av en journalist fra magasinet, og han lot seg tydelig overbevise.

- Vi vet jo at vi har et fantastisk produkt. Når folk først får øynene opp for det. lar de seg lett begeistre, sier Nilsen.

Inngangsporten til Arktis

I magasinets begrunnelse, nevnes ankomsten til byene, enten med fly eller med Hurtigruta, som noe helt for seg selv.

Saltstraumens krefter og muligheten til å se nordlyset understrekes også.


Hottest i 2013

Bodø er i selskap med New York, Japan og Bilbao når VG kårer 2013s hotteste reisemål.


National Geographic kåret Bodø til et av 20 steder å besøke i 2012, som eneste norske sted. 

Publisert 30.12.2012  Siri Gulliksen  i an.no


Les også: Desemberlys 


Anbefalingen opprettholdes av VG sine reiseeksperter i 2013. Det skriver Norges største avis i sin papirutgave lørdag. "Inngangsporten til evige, lyse sommernetter, uforglemmelige fjell, nordlys, skrei og småsei, kritthvite strender og veier uten asfalt" står det i beskrivelsen som har løftet Bodø til topps i VG-kåringen.

Se lesernes flotte mørketidsbilder her   Også mørsbrømlefsene blir løftet fram som en høydare, sammen med Flymuseet og Nordlandsbadet.  Av andre reisemål som trekkes frem er Japan, New York, Korsika, Svalbard, Helgeland, Færøyene, Albania og Bilbao.


Jadda, Bodø!

For kort tid siden ble Bodø kåret til et av verdens beste reisemål av National Geographic. Nå slenger Dagbladet og Aftenposten seg på bølgen.Publisert 06.01.2013 kl 15:48 i an.no Sofie Braseth


I 2012 ble Bodø hyllet både av National Geographic og VG, der sistnevntes 10 på topp-liste over reisemål inkluderte fylkeshovedstaden.

Den gode trenden fortsetter i 2013, nå i Dagbladet og Aftenposten.

Dagbladets liste "Ting vi tror på" inkluderer 50 steder, ting og mennesker - men kun seks reisemål. Her er Bodø inkludert som eneste norske reisemål, sammen med Voss.

"Evige, lyse sommernetter"

Da VG kåret 2013s hotteste reisemål var Bodø i selskap med New York, Japan og Bilbao.

"Inngangsporten til evige, lyse sommernetter, uforglemmelige fjell, nordlys, skrei og småsei, kritthvite strender og veier uten asfalt" står det i beskrivelsen som har løftet Bodø til topps i VG-kåringen.

Nordlig beliggenhet

Også i gårdagens Aftenposten blir Bodø fremhevet som en "inngangsport", men vinkler da på Bodøs nordlige beliggenhet:

"Selve inngangsporten til det arktiske", skriver de om nordlandshovedstaden.

- Setter Bodø på kartet 

Cecilie Nordvik i Visit Bodø er storfornøyd med den positive omtalen som har haglet over byen den siste tiden.

- Vi synes det er veldig på sin plass, vi vet jo hva byen har å by på, sier Nordvik til an.no.

- Vi er glade for at flere får øynene opp for byen, og omtalen setter Bodø på kartet i mye større grad.

- Vil det ha noe å si for turismen?

- Jeg vil tro at det trekker folk hit i enda større grad, sier Nordvik